KÖLTÉSZET NAPJA - 2022. 04. 11.

„Amíg éltetsz: szolgállak.”

Rendhagyó költészet napi ünnepséget szervezett a mosonmagyaróvári középiskolai kollégium 2022. április 11-én.Nády Mária költőnő tiszteletére rendezett kiállítást köteteiből, verseiből, írásaiból, s fogadta ismerőseit, barátait is költői estjére valamint ötödik, Csöndszárnyam keresztjén c. kötetének bemutatójára.

A bemutatkozás, a család, a  városhoz fűződő szeretet, a képzőművészet,  az  irodalom, a költészet iránti tisztelet és elmélyült  érdeklődést  kifejező gondolatok után a költőnő a hallgatóságot beavatta első verse ihletett születésébe is.

A rendezvényen a költő mellett kollégista diákok is olvastak fel verseiből, melyekhez képeket, illusztrációkat  vetítettek illetve zenét hallgattak.

A Száz éve született József Attila - Számon tartanak – c. verséhez Rudnyákné Németh Csilla képzőművész  készített digitális képet, a Petőfi szelleméhez c. verséhez pedig Morvainé Hipszki Erika tanárnő festett egy portrét,  A bennem élő Petőfi címmel. Fotókat készített Tóth Balázs és Szalai Zsolt kollégisták.

Az est a köszönet virágjainak átadásával, Nády Mária köteteinek dedikálásával, baráti beszélgetéssel, csoportképek készítésével ért véget.

MEGÉRKEZETT A MIKULÁS

A Kollégiumi Diákbizottság lelkesen készítette elő a Mikulás fogadását. A kollégisták verssel és zeneszóval várták december 6-án este a Mikulás érkezését. Az ünnepi hangulatot emelték a Foszler Dani által tangóharmónikán előadott művek. A jószívű Mikulás mindenkinek hozott csomagot. A gyengeségek számonkérését szigorú krampuszaira bízta.

  Koll-i_mikulás_2021_1.jpg     Koll i mikulás 2021 3


EGÉSZSÉGNAP A KOLLÉGIUMBAN

Minden évben, októberben rendezzük meg egészségnapunkat, melynek célja a fiatalok egészségfejlesztése, valamint az egészségtudatos életmód kialakítása.

Az egészségnap fő szervezője Morvainé Hipszki Erika egészségfejlesztés-tanár volt, akinek irányítása alatt a diákönkormányzat tagjai és a kollégium lakói ízletes, tápláló és egészséges ételeket készítettek, a tankerületi támogatásnak, valamint az Óvártej Zrt. és a Darnó-Hús adományainak köszönhetően.

Az egész délutánt kitöltő program keretében előadást tartott Farkas Eszter, a Család-és Gyermekjóléti Központ Mosonmagyaróvár munkatársa, iskolai szociális segítő Lelki egészség címmel, valamint Pápai Gyula őrnagy, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója Szenvedélybetegségek és következményeik címmel.

A vacsoraidő közeledtével előkerültek a kollégium konyhájából azok az ízletes és egészséges ételek, melyeket Bogdán Gréta, a Glück-iskola másodéves szakács szakos diákja, valamint Zsigmond Dorka, a diákönkormányzat elnöke készítettek Morvainé Hipszki Erika tanárnő vezetésével. A kollégista tanulók élvezettel fogyasztották a számukra sokszor ismeretlen ételeket, melyekről a jelenlevő nevelőtanárok adtak nekik bővebb tájékoztatást, felvilágosítva őket ezen húsok, sajtok, halak, saláták és gyümölcsök egészségre gyakorolt hatásairól.

Összességében egy jó hangulatú, tanulságokban és élményekben gazdag projektnapban volt részük a kollégium tanulóinak.

Eg nap1 kicsi  Eg nap2 kicsi


KOLLÉGIUMI KIRÁNDULÁS FERTŐDRE ÉS SOPRONBA

2021. szeptember 22-én tartotta meg a kollégium hagyományos évi kirándulását. Idén a barokk pompájáról híres Esterházy-kastélyt látogatták meg Fertődön, majd Sopron természeti, építészeti és történelmi nevezetességeit tekintették meg. Sétát tettek a Soproni Parkerdőben, ahol az ágfalvi csata (1921. szeptember 8.) emlékművénél ismertetőt hallgattak meg Sopron Trianon 100 történelmi évfordulójáról, a soproni 1921. december 14-16. népszavazás jelentőségéről, miszerint Sopron és további nyolc település a Magyarországhoz való tartozást választotta Ausztria helyett.  Ekkor  lett  Sopron Civitas  Fidelessima vagyis a Leghűségesebb Város. A diákok megtekintették még az erdő Trianon 100 emlékparkját is, majd felmentek a Károly-kilátóba,  ahonnan  az   egész tájat belátták  és  a környező földrajzi egységeket beazonosították. Leérve a Löverekből,  sétát tettek a történelmi belvárosban, megtekintették a „Hűség 100”  népszavazás Sopronban és környékén c. szabadtéri kiállítást, a Fő teret, a Kecske-templomot, felmentek a Tűztoronyba, megnézték a kőtárat, majd szabadidőt kaptak étkezésre, ajándéktárgyak vásárlására. Az utazás, a programok a hideg, szeles, esős idő ellenére jól sikerültek, a kiránduláson részt vett harminchárom kollégista és tanáraik sok, szép emlékkel, fotókkal tértek haza.


KOLLÉGIUMI ELHELYEZÉS - JELENTKEZÉS - FELVÉTEL 2021/2022

Kedves Szülők! Kedves Leendő Kollégisták!

A 2021/2022-es tanévre a kezdő évfolyam tanulói a kollégiumi jelentkezési lapot abban a középiskolában adhatják le, amelyikbe felvételt nyertek. Erre lehetőség a személyes beiratkozás napján lesz. Ezen a napon (2021. jún. 22-24. között)  egy-egy kollégiumi nevelőtanár várja az érdeklődőket a város középiskoláiban. Ha az online jelentkezést választják, akkor a kitöltött és aláírt jelentkezési lapot megküldhetik a kollégium címére postai úton vagy e-mail-ben  szkennelt formában 2021. június 25-ig. 

A kollégiumi jelentkezési lap letölthető a Nyomtatványok menüpontból.

Megemlékezés a nemzeti összetartozás napja alkalmából 

2021. június 2-án a kollégium tanulói és nevelőtestülete az emléknappal kapcsolatban álló városi helyszínek, így az óvári temető, az I. világháborús emlékmű, az első óvári trianoni emlékmű helyszíne és az evangélikus templom melletti Trianon kereszt felkeresésével és a helyszíneken tartott ismertetők segítségével kapott képet az egykori eseményekről és azok későbbi értékeléséről. A megemlékezők, Beregszászi Balázs levéltáros és Simon Zsuzsanna tanárnő konkrét magyaróvári közéleti személyiségek, nyugat-magyarországi felkelők életének bemutatásával tették átélhetővé az egykori eseményeket. 

Nemzeti osszetartozas napja 21.06

KOLLÉGIUMI SPORTNAP 2021

Visszatérve a jelenléti oktatáshoz és a kollégiumba közös sportolással erősítettük a közösséget. Varga Károly tanár úr sorversenye és a kosárlabdázás mindenkit megmozgatott. A program végén megismertük az új sportszoba eszközeit.Kedves Végzős Kollégisták!


Sikeres tanévzárásotok alkalmából szeretettel köszöntelek benneteket!
Érettségi, ill. záróvizsgáitokhoz sok sikert kívánok a kollégium nevelőtestülete és diáksága nevében!
A jelenléti oktatás megkezdését követően és a vizsgáitok befejezése után várunk benneteket a kollégiumban egy búcsúztató ünnepségre!

Veres Mária
intzéményvezető

MegcéloznialegszebbálmotKomolyanvenniavilágot