Nyári ügyeleti rend

2024. július 10-én
2024. július 24-én és
2024. augusztus 7-én 8.00-13.00 óráig
hivatalos ügyek a gimnázium titkárságán intézhetők.
2024. augusztus 21-30-ig az intézmény 8.00-16.00 óráig nyitva tart.Rendkívüli felvételi eljárás a 2024/25. tanévre

Tisztelt Szülők! Kedves Diákok!

A 2024/2025-ös tanévre rendkívüli felvételi eljárás keretében még 15 tanuló felvételére van lehetősége iskolánknak a következő tagozatokra (csak ezekre és csak a meghatározott keretszám mértékéig!)

0002 – természettudományos profilú emelt szintű képzés                          felvehető létszám: 4 fő

A képzés keretében a 9. és 10. évfolyamon heti 2 többletórában – váltva – a fizika, a földrajz, a biológia és a kémia tantárgyakhoz kapcsolódó terepgyakorlatok, az új modern természettudományos laboratóriumainkban végzett kísérletek, számítógépes programok, projektek szolgálják a tananyag elmélyítését.

A jelentkezés feltétele: a 7-8. osztályos tanulmányi eredmények és a központi írásbeli felvételi vizsga alapján számítható eredménye legyen a tanulónak

0004 – angol nyelvi emelt szintű képzés                                                        felvehető létszám: 6 fő

Az emelt szintű angol nyelvi képzés során minden tanuló heti 6 órában tanulhatja az angol nyelvet. Számos tanórán kívüli többlettanulási lehetőséggel élve (projektek, tanulmányutak, nyelvvizsga-felkészítő foglalkozások) szerezhetik meg a tagozat tanulói a magas szintű angol nyelvtudást.

A jelentkezés feltétele: a 7-8. osztályos tanulmányi eredmények és a központi írásbeli felvételi vizsga alapján számítható eredménye legyen a tanulónak                       

0005 – sportiskolai képzés                                                     
felvehető létszám: 5 fő

A sportiskolai képzés a helyi sportegyesületekben folyó élsportolói tevékenység és a gimnáziumi képzés összekapcsolását teszi lehetővé az együttműködő sportegyesületek tehetséges fiataljai számára. A csoport órarendjét úgy alakítjuk ki, hogy a tanulók reggeli és délutáni edzéseken is részt tudjanak venni. Minden évfolyamon sportelmélettel is foglalkozunk. A tanulók 9-10. évfolyamon heti négy órában tanulják az angol nyelvet.

A jelentkezés feltétele: sikeres sportalkalmassági vizsga

Rendkívüli felvételi eljárás: 2024. május 6-tól augusztus 25-ig.

JELENTKEZÉS: az intézmény honlapján közzétett jelentkezési lap benyújtásával közvetlen az iskolába (Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégium 9200 Mosonmagyaróvár, Gorkij u. 1.) Kérjük csatolni a 7. év végi és a 8. osztályos félévi bizonyítvány másolatát, valamint a központi írásbeli eredmény másolatát.

A felvételi kérelmekről az iskola igazgatója dönt.

További kérdés esetén, kérjük, forduljanak hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, ill. a 30/324-7747-es telefonszámon. 
                                                                                     

Veres Mária
   igazgató

Jelentkezési lap a rendkívüli felvételi eljáráshoz


Egyeztetett felvételi jegyzék / végleges felvételi eredmények


A hivatalos értesítést postai úton küldjük a tanulóknak és az általános iskoláknak. 


Előzetes felvételi jegyzék 2024

Kedves Felvételizők! Tisztelt Szülők!

Iskolánk előzetes felvételi jegyzékéhez szeretnék egy-két értelmező gondolatot hozzáfűzni.

1.) Azoknak a tanulóknak, akiknek a neve mellett egy sorszám szerepel, nagy valószínűséggel felvételt nyernek arra a tagozatra, amelyikre jelentkeztek. (Ez alól kivétel lehet az utolsó néhány tanuló a sorban, akiket esetleg helyhiány miatt mégis el kell utasítanunk.)

2.) A magas létszámnak az az oka, hogy minden tanuló több helyet is megjelölhet, de végül csak egy helyre nyer felvételt. Így a jelentkezések véglegesítésekor a létszám le fog csökkenni. (Pl. sok tanuló megjelöli nálunk a 0+4 éves angolos és az emelt angolos képzést is, s ezen kívül még esetleg más iskolába is jelentkezett.)

3.) A jelenlegi listát az előző évek tapasztalatai alapján állítottuk össze.

4.) A sorrendmódosításnak akkor van értelme, ha a korábban hátrébb besorolt képzést most mégis jobbnak gondolják. A tanulói adatlapok módosítására 2024. április 8-10-ig van lehetőség. Ha jó sorrendet állítottak fel a jelentkezési lap kitöltésekor, akkor nincs teendőjük, hiszen a tanulót oda fogják felvenni, ahová az elért eredménye alapján a sorrendben legelőször megfelel.

5.) A végleges eredményt (egyeztetett felvételi jegyzék) 2024. április 26-ig kapják meg a középfokú iskolák. Addig az időpontig kérem, hogy türelemmel várakozzanak, hogy az Oktatási Hivatal elvégezhesse a munkáját.

6.) A jelentkezők és az általános iskolák a felvételről vagy elutasításról szóló értesítést 2024. május 2-ig kapják meg.

Felmerülő további kérdéseikre telefonon szívesen adunk tájékoztatást.

Tisztelettel:

Veres Mária
igazgató


Főigazgatói pályázat

A pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény 37.§ alapján meghirdetett főigazgatói pályázat kiírása itt olvasható.

Benyújtott pályázat:

Dr. Makkosné Dr. Perz Brigitta Zsuzsanna: pályázat 
a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégium főigazgatói beosztására


Városi sportgála 2024


A városi sportgálán iskolánkból idén is sokan kaptak elismerő oklevelet, kitüntetést diákolimpiai sikereikért, vagy európa bajnokságon, világbajnokságon való kiváló szereplésük elismeréseként. Minden tanítványunknak gratulálunk a sok szép eredményéhez, melyre méltán büszkék vagyunk! További szép sportsikereket kívánunk!

  Városi sportgála 2024 kicsi

Árvai Botond, Aszt Petra, Csáki Viola, Családi Kristóf, Demkó Janka, Fekete Maja, Fleischakker Lilla, Gál Léna, Heszkó Panna, Horváth Zsanna, Kanka Szilvia, Kerényi Emma, Kovács Léda, Kovács Levente, Kő László, László Hanna, Mészáros Áron, Mogyorósi Csenge, Nádasi István, Nagy Zille Panka, Nusser Ádám, Prikler Márk, Rémay Rubina, Scheili Virág, Schuttovits Kamilla, Sebők Janka, Simon Bence, Skorcze Vivien, Szakál Johanna Lúcia, Szalay Zoé, Valacsai Zsolt, Vidra KatinkaMegrendülten búcsúzunk Major Tamás tanár úrtól,

kollégánktól


Major Tamás

(1965-2024)

"Kihúnyt már minden villany és dereng a ködben a hit:

Tudom, valahogy, valahol majd beszámíttatik,

Hogy itt éltem és egyszer sem akartam élni máshol, csak itt."
                                                                         (Vas István)


Nyugodjék békében!

Hálával és szeretettel megőrizzük emlékét:

a Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégium közössége


Búcsúztató megemlékezés

Értesítjük mindazokat, akik szerették és tisztelték Major Tamás tanár urat, hogy temetése a család kérésére egy későbbi időpontban szűk családi körben a tanár úr szülőhelyén lesz. A gimnázium egy búcsúztató megemlékezés keretében szeretne lehetőséget adni a kegyeletadásra. A megemlékezésre 2024. február 22-én, csütörtökön 17:00 órakor a Kossuth Lajos Gimnázium bejárata előtt kerül sor. Kérjük, hogy mindenki egy szál virágot vagy egy gyertyát helyezzen el búcsúzásként az épület előtt.Az Állatorvostudományi Egyetemen jártunk

Izgalmasan zárult a biológia, valamint az állatgyógyászat iránt érdeklődő tanulóink januárja. Iskolánk ugyanis lehetőséget kapott, hogy egy külön, nekünk szervezett szakmai napon vegyünk részt az Állatorvostudományi Egyetemen. 2024. január 30-án huszonegy diákunk utazott Budapestre, ahol először a Biológiai Intézetben, majd a fő campus Anatómiai és Szövettani Tanszékén tettünk látogatást.

A program kezdetén dr. Kosztolányi András tanszékvezető úr tartott egy rövid, informatív pályaorientációs tájékoztatót, bemutatva az egyetem zoológus képzését. Ezt követően forgószínpad szerűen, három csoportban látogattuk meg az egyes helyszíneket. Az első helyszínen dr. Szabó Krisztián vezetésével a molekuláris ökológia és bioinformatika rejtelmeibe nyílt betekintés a Kossuthosoknak. Megtudhattuk, hogyan lehet egy tollból nyert csepp vérből vagy más biológiai mintából rengeteg hasznos információt kinyerni (milyen fajú, nemű, korú példányról van szó), fajokat bárkódolással, mitokondriális génjeik alapján azonosítani. A tanulók megismerkedtek a PCR és gélelektroforézis technológiájával, kipróbálhatták tehetségüket a micropipetta használatában.

A második helyszínen dr. Szűts Tamás pók-taxonómus várt minket, akinél bepillantást nyerhettünk a mikroszkópos rétegfotózás menetébe, amit diákjaink is kipróbálhattak skorpiópreparátumon. A digitális fényképsorozatból számítógép segítségével háromdimenziós modellt alkothattunk a lefényképezett ízeltlábúakról. Végül közelről megismerkedhettünk egy eddig még leíratlan, a tudomány számára új ezerlábú-faj élő példányaival. A harmadik állomás is felettébb izgalmas volt, ahol egyrészt látványos szervszövettani metszeteket vizsgáltak tanulóink, majd pedig a gerinces osztályok koponyaszerkezetét és az egyes csoportok koponyáinak evolúciós változásait hasonlítottuk össze. Alkalmunk nyílt még egy mississippi aligátor, valamint egy sas koponyájának tanulmányozására is.

A délutánt az Állatorvostudományi Egyetem fő campusán folytattuk, ahol dr. Reinitz László adjunktus úr várt minket az Anatómiai és Szövettani Tanszék előadójában. Először egy informatív, de egyúttal humoros előadást hallgathattunk az állatorvoslás és állatorvosképzés történetéről, majd egy csontváz segítségével behatóbban megismerkedtünk a kutyák anatómiájával. Ez nem volt véletlen, hiszen ekkor érkeztünk el a nap csúcspontjához: dr. Reinitz László és dr. Kondor Milán tanár urak ugyanis kutyaboncolással vártak minket. Két csoportban egy-egy kutya teljes, részletes boncolására került sor, áttekintve az összes fő szervrendszer anatómiáját, a struktúra és funkció kapcsolatát. A közel két órás gyakorlat során a tanulóknak lehetősége nyílt az egyes szerveket megtapintani, aktív résztvevővé válni a megismerésben. Mindez felejthetetlen élményt, és egyúttal kiváló tanulási lehetőséget jelentett a tanulóknak.

Ezúton is köszönjük a lehetőséget, a színvonalas programokat és a szervezést dr. Kosztolányi András és dr. Reinitz László tanár uraknak, valamint dr. Sótonyi Péter rektor úrnak, iskolánk öregdiákjának.

Beszámoló és fotó: Liziczai Márk

   Állatorvosi Egyetem 1 kicsi     Állatorvosi Egyetem 2 kicsi

 Állatorvosi Egyetem 3 kicsi  Állatorvosi Egyetem 4 kicsi


Általános ápoló képzés a Kossuth Lajos Gimnáziumban

Hat évfolyamos, technikusi oklevelet adó általános ápoló képzés indul 2024. szeptember 1-től a Széchenyi István Egyetem, a fenntartásában működő Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakképző Iskola, a Győri Tankerületi Központ és intézménye, a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégium, valamint a  Karolina Kórház együttműködésében.

A kihelyezett képzés helyszíne a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégium. A gyakorlati képzést a Szent-Györgyi Technikum szakoktatói, valamint a Karolina Kórház szakemberei biztosítják. A közismereti tantárgyakat a gimnázium tárai tanítják.

Felvehető létszám: 15 fő.

A jelentkezés módja:

A jelentkezők a központi felvételi eljárás keretében a Széchenyi István Egyetem Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Technikum és Szakképző Iskolát jelölik meg a jelentkezésnél kiválasztott intézményként. A mosonmagyaróvári képzési helyet jelölő tanulmányi terület kódja 1014.

Jelentkezési határidő: 2024. február 21.

Felvételi feltételek:

 A felvételi eljárás során maximum 100 pont szerezhető.

Központi írásbeli felvételi vizsga eredménye: 50%

Hozott pontszámok: 50%

A hozott pontok számítása az 5., 6., 7., osztály év végi, valamint a 8. osztály félévi eredményei magyar nyelv és irodalom, idegen nyelv, matematika, történelem és természetismeret /biológia tantárgyakból történik.

Pontazonosság esetén a sorrendet a központi írásbeli vizsgán elért eredmény dönti el.

A központi írásbelin az egyik tárgyból értékelés alól felmentett tanuló esetében a másik tárgy pontszáma számít kétszeresen. A hozott pontok számításánál értékelés alóli felmentés esetén a természetismeret/biológia tantárgy eredménye duplázódik.

A jelentkezés feltétele a jogszabályban meghatározott előírásoknak, egészségügyi követelményeknek való megfelelés.

A képzéssel kapcsolatosan érdeklődni lehet mind a szakképző intézmény, mind pedig a gimnázium hivatalos elérhetőségein:

Széchenyi István Egyetem Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Szociális Technikum és Szakképző Iskola, 9020 Győr, Cuha u. 2.

Tel.: 96/332-855, E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Igazgató: Pákozdi Magdolna

Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégium,

9200 Mosonmagyaróvár, Gorkij u. 1.

Tel: 96/576-470, E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Igazgató: Veres Mária


Szerződés aláírása 
 Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírása 2024. január 31-én
   (Fotó: Bánhegyi István)


Világhírű vendég a KLG-ben

A héten óriási megtiszteltetésben volt része intézményünknek: egyenesen az Amerikai Egyesült Államokból látogatott el hozzánk Joel Sartore, a National Geographic világhírű természetfotósa.

Mr. Sartore 2006-ban indította Photo Ark projektjét, melynek keretében már több, mint 15.000 állatfajról készített stúdióminőségű fényképeket, bejárva a világ minden szegletét. A projekt célja a lehető legtöbb, de kiváltképp a kihalófélben lévő fajok dokumentálása, digitális fajmegőrzése. A kiváló képekkel Mr. Sartore és a National Geographic a természetvédelem fontosságát, a biodiverzitás szépségét igyekszik hangsúlyozni. Szemléletformáló munkájuk különösképp fontos, hiszen fotóik és ismeretterjesztő anyagaik megközelítőleg 400 millió emberhez jutnak el.

Intézményünkben két projekt is kapcsolódik az állatvilághoz és a fajmegőrzéshez. Ezek egyike a KLG Goodeid Projekt, melynek keretében egy egyedülálló fajmegőrző központ működik iskolánkban, ahol a súlyosan veszélyeztetett és vadon kihalt mexikói magashegyi fogaspontyok megmentésén dolgozunk. A másik projektünk a KLG SuliZoo, melynek gazdag állatállománya a környezeti nevelést, szemléletformálást szolgálja. Mindkét projektünk gyűjteményében több olyan faj is szerepel, amelyek eddig hiányoztak Mr. Sartore digitális fajbankjából, így elsődleges célja volt e ritka, sok esetben kihalás szélén álló fajokat dokumentálni. Két hetes európai útjának legelső állomása voltunk – a reptérről egyenesen a KLG-be sietett, és neki is látott a közel negyven faj megörökítésének. A szenzációs fotózáson még tehetséges helyi természetfotósok is részt vettek és asszisztáltak Mr. Sartorenak.

Látogatása természetesen diákjaink számára is rendkívül inspiráló volt, hiszen a Zöld Föld tantárgy keretében, a természetvédelemről szóló témakör kapcsán a tanulók tananyagként is megismerkednek Joel Sartoreval, a természetvédelem egyik legkiemelkedőbb ma élő alakjával, és munkásságával.

Fotók: Buzás Balázs
Joel Sartore útjának producere: Buzás Balázs

Joel kézfogás kicsi
Sartore a faliújságnál kicsi

Joel a projektfelirat előtt kicsi
Joel és Márk a projektfelirat előtt kicsi


Pályaorientációs nap a KLG-ben

 
2023. november 17-én ismét színvonalas, nagyszabású rendezvénynek, a Pályaorientációs napnak adott otthont a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégium. Az esemény elsődleges célja az volt, hogy tanulóink egyéni igényeinek figyelembevételével segítsük őket a sikeres pályaválasztásban. 600 fős gimnáziumunk több, mint 300 (11. és 12. évfolyamos) diákja kaphatott betekintést a különböző felsőoktatási intézmények képzési struktúrájába, számtalan szakma és életpálya világába, a jelenlegi munkaerőpiaci lehetőségek figyelembevételével. Intézményünk fontosnak tartja, hogy az ismeretek átadásán túl, az információszerzés módjaival is megismertesse tanulóit. Ezért iskolánk jövőformáló műhellyé vált
ezen a napon, ahol idén rekordszámú, mintegy 50 előadó, összesen 68 nívós és rendkívül informatív előadással, műhelybeszélgetéssel és személyes tanácsadással várta a továbbtanulni vágyókat. A programok között helyet kaptak a „kedvcsináló”, vicces kisfilmek, kötetlen beszélgetések, valamint az egyetemek képzési struktúráit, a felvételi rendszert, pontszámítást, vagy a különböző életpályákat, szakmákat bemutató tudományos előadások, workshopok. Felsorolni is nehéz lenne, milyen széles palettából válogathattak idén az érdeklődők: beszélgethettek mérnökinformatikusokkal, belgyógyász-kardiológussal, tolmáccsal, fogorvosokkal, állatorvossal, megismerhették a légiutaskísérők, TSMT terapeuták, idegenvezetők, fejlesztőmérnökök, optometristák, dentál higiénikusok, fogászati koordinátorok, marketing szakemberek és kutya fizioterapeuták munkáját, valamint hasznos információkkal gazdagodtunk az építő- és építészmérnökök, jogászok, közlekedésmérnökök, vegyészmérnökök, formatervező művészek,
színművészek munkáját illetően is. Szintén a teljesség igénye nélkül vendégül láttuk az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, Corvinus Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem, az Utrecht University, a FH Wiener Neustadt University előadóit is. Ezúton is köszönjük, hogy színvonalas előadásukkal hozzájárultak e nap sikeréhez.

Köszönet illeti azon kedves szülőket is, akik meghívásunknak eleget téve, ezúttal nem szülői, hanem szakmai minőségükben látogattak el hozzánk, hogy személyes, egyéni útkeresésük történeteivel, beszámolóikkal, pályaismertetőikkel segítsék a fiatalokat az információszerzésben. És mi jelentene nagyobb örömet annál, mint amikor egykori kedves tanítványainkat is az előadók között üdvözölhetjük? Hatalmas büszkeséggel töltött el minket, hogy 16 volt kossuthos diákunk immár a katedra másik oldalán állva vett
részt rendezvényünkön, néhányan még egyetemi hallgatóként, mások azonban már elismert, több éves gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező szakemberként. Ezen beszélgetések mindig rendkívüli jelentőséggel bírnak, hiszen a tanulók korban hozzájuk közel álló, nemrég hasonló választások előtt álló társaiktól kapnak praktikus tanácsokat, információkat a különféle képzésekről, egyetemi szokásokról, kollégiumi életről, lehetőségekről, nehézségekről, buktatókról, vagy az úgy nevezett „apróbetűs részekről”. Hisszük, hogy ezeknél a programoknál is központi szerepe van a közösségformálásnak, a közösséghez tartozásnak, melyek erősen befolyásolhatják a tanulmányaikat követő jövőképüket is.

Alsóbb éves osztályaink életkori sajátosságaiknak megfelelően, a pályaorientációs folyamat különböző részeivel ismerkedhetett meg ezen a napon. Legifjabb tanulóink a Tűzoltóság és a Mosonmagyaróvári Járásbíráság munkájába kaphattak betekintést, míg a 10. BC osztályban önismereti foglalkozás keretében beszélgettek az osztályközösségről, együttműködésről, nehézségekről, konfliktusokról. Ezt követően csoportmunkában, asszociációs képkártyák segítségével közösen fogalmazták meg meglátásaikat a közösség mindennapjairól, a hiányosságokról és a pozitívumokról is, majd saját erősségeik kerültek központi szerepbe. A napot a Miskolci Egyetem anyagtudományi intézetének látványos, lenyűgöző kísérleteivel zárták. A KÜHNE-ben tett látogatás a 10.D osztálynak nyújtott hasznos információkat a munka világáról és a felnőtt lét szerepeiről, ahol valós munkakörnyezetben szerezhettek tapasztalatokat. A 9.Ny csapata az álommunka fogalmát definiálta, majd játékos Activity során humorosan mutatták be egymásnak a különféle szakmákat, emellett klinikai szakpszichológus előadását is meghallgathatták a témáról. Három 9-es osztályunk a Flesch Központ Pályaválasztási Nap című rendezvényére látogatott, ahol középiskolák, egyetemek mutatkoztak be a térség diákjai és szüleik számára.
Tartalmas, jövőbemutató programokon vehettek részt 8. évfolyamos és 9.A osztályos tanulóink a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának szervezésében. Óriási érdeklődés fogadta a
robotok, drónok, és a mesterséges intelligencia lázadásáról szóló előadást, de a rovarfehérjék és a gyógynövények is egyaránt lenyűgözték az odalátogatókat. Köszönjük, hogy az egyetem hosszú évek óta segíti gimnáziumunk tudományos munkáját, és aktív résztvevője színvonalas programjainknak.
Bízunk abban, hogy az életpálya-építés meglehetősen komplex folyamatában ez a 4 órás rendezvény segített összhangba hozni tanulóink egyéni készségeit, a társadalmi igényekkel és a választott szakmákkal.

A programok szervezéséért és lebonyolításáért felelős team tagjai: Mereticzki Tímea, Tóth Judit, Liziczai Márk voltak.
Néhány tanulói visszajelzés az eseménnyel kapcsolatban:
„Szerintem nagyon jó volt a pályaorientációs nap, mindenki tudott a saját érdeklődésének megfelelő előadást választani. Az előadók nagyon kedvesek és közvetlenek voltak, minden kérdésünkre válaszoltak. Személyes kedvencem Pető Vivien előadása volt, meghozta a kedvem (még jobban), hogy kipróbáljam magam légiutas kísérőként.”

„Az előadások, amiken részt vettem szerintem nagyon jók voltak. Sok mindent tudtam meg arról az egyetemről, ahová menni szeretnék, így már könnyebben tudok dönteni a továbbtanulással kapcsolatban.”

„Számomra a pénteki nap nagyon hasznos volt. Rengeteg új információt tudtam meg az egyetemekről, amelyekre jelentkezni szeretnék. Sokkal jobbnak tekintek egy olyan előadást, amelyet a hallgató tart, hiszen személyes élményekről is beszámol, és sokszor érthetőbb, mint az adott egyetem weboldala. Ezek mellett részt vettem egy vállalkozásokról szóló előadáson, amelyben Nagy Zsigmond rengeteg új ötletet adott a jövőre szóló terveimhez.”

„Az előadások nagyon hasznosak voltak. Sokat segítettek megérteni az egyetem működését és most tisztábban látom, hogy melyik szakok illenek hozzám”.

„Nagyon jók voltak az előadások, nekem különösen a légiutaskísérő tetszett. Rengeteg érdekes információt tudhattunk meg a szakmáról, hogy a stewardessek mit csinálnak munkaidőben azon kívül, amit mi a repülőgépen látunk.”

A BME-ről érkezett docens órája elég érdekes volt, mivel bemutatta az egyetemet, ami nagyon fejlett, szép, és előnyös helyen fekszik, valamint betekintést adott mind a diákélet, mind a szakmák előnyeibe és kisebb-
nagyobb nehézségeibe is. Egy másik előadáson pedig egy remek állatorvos-előadó tartott nekünk előadást, aki beszélt nekünk a bejutás nehézségeiről és a szakma fajtáiról, fénypontjairól és mélypontjairól egyaránt.
Az előadás végén pedig érdekes képeket prezentált eddigi munkáiról, és egy balesetéről, aminek a képeihez annyit fűzött hozzá, hogy: "A kenguru nem játék!”

„Nagyon élveztem ezt a pályaorientációs napot, nagyon sok munkát és időt tettek bele, ami meg is látszódott, és nagyon köszönöm ezt a lehetőséget mert teljesen sikerült elköteleznem magam amellett, amit igazán szeretnék, és amiről azt gondoltam, hogy nekem való mégsem az, teljesen megfordult bennem minden. Ami nagyon felnyitotta a szemem, az a légiutas kisérői szakma, és ehhez nagyon sokat hozzá tett Pető Vivien előadása, ami az egyik legjobb volt. Nagyon izgatott volt és láttam rajta, hogy imádja a
munkáját, természetesen nem csak ezért választottam most ezt a szakmát, hanem mert úgy gondolom, hogy hozzám passzol és látom magamat benne, szóval még egyszer köszönöm és remélem még sok diák tud hasonlókat mondani az élményeiről.”
„Szerintem a pályaorientációs nap remekül sikerült. Dr. Polónyi Milán szerintem egy remek beszélgetős órát tartott és sokkal tudta előremozdítani a gondolatainkat. Szakács Sugi is jól prezentált, a saját élményeit, tapasztalatait osztotta meg velünk (csakúgy, mint Milán). Szabó Enikő TSMT terapeuta előadása, aki eltérő fejlődésű gyermekek mozgásterápiával történő fejlesztésével foglalkozik, szintén jó volt, igaz nem tudom a saját jövőm elképzelni benne, de ami a prezentációt vagy az előadást illeti az remek volt. Összességében én nagyon jól éreztem magam és hálásan köszönöm a szervezést a Tanárnőnek.”
„Én az első órán fogorvosi előadáson voltam majd optikus/optometristánál, belföldi és külföldi egyetem bemutatásán és utolsó órában egy belgyógyásznak az előadásán. Mindegyik nagyon érdekes volt és informatív. 45 perc alatt a lehető legtöbb információt megtudtuk az adott szakmáról. Jók voltak az előadók, érdekesen és figyelemfelkeltően adtak elő. Nekem személyesen a fogorvosi és az orvosi szakma tetszett a legjobban. Kérdéseinkre válaszoltak és hasznos információkat adtak a felvételiről és arról, hogy mégis melyik tantárgyra kell a legtöbb figyelmet fordítanunk. A munkájuk világába is kaptunk belátást. Összességében egy tanulságos nap volt.”
„Nagyon érdekesnek találtam majdnem minden előadást. Az elsőt dr. Szabó Krisztián tartotta, aki az Állatorvosi egyetemről, a diákéletről, az órákról, és a zoológus képzésről és munkáról tartott előadást. A másodikban Az állatorvosi osztatlan képzés nevű előadáson vettem részt, ami a diákéletbe jobban betekintést engedett, valamint gyakorlatiasabb volt. Hozott a fiatalember több példát is a mindennapi esetekből. A második 2 előadás más lett, mint amire számítottam, így azok annyira nem tetszettek.”Pályaorientációs nap 2023Szeretettel várjuk az érdeklődő 6. és 8. osztályos diákokat 
és szüleiket nyílt napjainkra!

Nyílt napok 2023 a honlapraÍrországban jártunk

A Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium 37 tanulója és 4 kisérőtanára 5 felejthetetlen, élménydús napot töltött el a smaragd szigetként is ismert Írországban 2023. október elején. Ott tartózkodásunk idején alkalmunk nyílt belekóstolni a sokat emlegetett szeszélyes, szeles, felhős, esős időjárásba, de szerencsére többnyire szokatlanul meleg, kellemes napos-felhős kirándulóidőben csodálhattuk sétáink során a zöld ezernyi színében pompázó parkokat, kerteket.

A vikingek által a középkorban megalapított multikulturális város, Dublin, első látásra rabul ejtett minket. Semmi sem fogható az írek rokonszenves nyitottságához, közvetlenségéhez és az élőzenés ír pubok hangulatához.

Kiváló idegenvezetőnk, Bence Balázs anekdotáinak és érdekfeszítő történelmi áttekintéseinek köszönhetően szinte megelevenedtek előttünk a múlt eseményei.

Az Epic múzeum falai között a sziget történetének egyik legfontosabb időszakát, a 18-19.sz-i kivándorlást idézhettük fel modern, interaktív formában. A St. Patrick katedrális monumentális épülete, az 1592-ben I.Erzsébet királynő által alapított Trinity College egyetemi épületei és híres könyvtára, a Liffey folyó valamint a György korabeli épületek nyugalma kiválóan megfért a szállásunknak helyet adó Temple Bar negyed nyüzsgésével, és a Grafton Street – Dublin legnépszerűbb bevásárlóutcájának vibráló sokszínűségével.

A nagyváros forgatagát magunk mögött hagyva az Írország kertjeként elhíresült Wicklow japán kertje, üde zöld pázsitja, rododendron és rózsa bokrai varázsoltak el minket. Glendalough őskeresztény romjai, tavai és erdői között a kelta múlt szinte életre kelt. Utazásunk során az ír tengerparti kisvárosba, Braybe is ellátogattunk, melynek közeli dombjáról lenézve mesés látvány tárult elénk.

A Dublinia múzeumban szórakoztató formában ismerkedhettünk meg Dublin vikingkori és középkori életével. Utunk utolsó állomásaként a korhű bútorokkal berendezett, hűvös eleganciájáról híres Malahide Castle -t látogattuk meg.

Kirándulásunk időutazás is volt egyben és egyszersmind kiváló alkalom arra, hogy ízelítőt kapjunk a szigetország gazdag történelmi, kulturális örökségéből, hogy anyanyelvi környezetben gyakorolhassák diákjaink az angol nyelvet, és hogy tágíthassuk látókörünket egy csodálatos, sokszínű és nyitott ország elmosódott horizontján.

Mereticzki Tímea összefoglalója

Katedrális előtt kicsi     Ír kereszt előtt kicsi

              Ír_étterem_előtt__kicsi.jpg


Köszönet az 1%-os felajánlásokért és a további támogatásokért

A NAV minden évben szeptember hónapban teszi közzé az előző adóévben, jelen esetben 2022-ben történt felajánlások listáját. Köszönjük annak a 73 felajánlónak, aki adója 1 %-ával a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnáziumért Közhasznú Alapítványt támogatta, összesen 648.500,- Ft-tal. Ezt az összeget a következő naptári évben használhatjuk fel.

2021-ben a személyi jövedelemadó felajánlott 1 %-ából 447.519,- Ft támogatásban részesült alapítványunk. Ezen kívül 2022-ben az Euroexam Kft-vel kötött együttműködési megállapodás alapján 91.500,- Ft támogatást kaptunk. Az alapítvány célja a személyi és tárgyi feltételek javítása, oktatásfejlesztési törekvések ösztönzése, kiemelkedő tevékenységek elismerése, felzárkóztató, fejlesztő tevékenységek ösztönzése, valamint külső kapcsolatok menedzselése, tehetséges vagy rászoruló diákjaink támogatása.

Amennyiben alapítványunkon keresztül iskolánk célzott támogatást kap, annak összegét a felajánló szándéka szerint használjuk fel.

Az elmúlt évben az 1%-os felajánlásoknak köszönhetően támogatni tudtuk tehetséges diákjaink sportversenyeken, kulturális seregszemlén, valamint természettudományos témájú versenyeken való részvételét – diákolimpia több sportágban, Helikon-verseny, Fizikatúra; iskolánk internetes megjelenését, és megvalósult tehetséges diákjaink jutalmazása, valamint rászoruló diákok támogatása is. Hozzájárultunk a 10 éve működő Goodeid-projekt további működésének költségeihez és támogatni tudtuk iskolai rendezvényeinket is. Az Iskolaszolga c. folyóirat előfizetését is évről-évre fedezni tudjuk, ami nagy segítség az iskolavezetés számára.Őszi érettségi vizsgák

A 2023/2024. tanév október-novemberi érettségi vizsgái a vizsgaszabályzat szerint csak a kijelölt intézményekben kerülnek megszervezésre.

Győr-Moson-Sopron vármegyében az alábbi iskolák szerveznek érettségi vizsgát:

Győri SZC Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum

9024

Győr

Bem tér 20-22.

Győri SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum

9025

Győr

Cinka Panna utca 2.

Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum

9022

Győr

Bisinger sétány 32.

Győri SZC Hild József Építőipari Technikum

9021

Győr

Szent István út 1.

Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium

9027

Győr

Mártírok útja 13-15

Révai Miklós Gimnázium és Kollégium

9021

Győr

Jókai út 21.

Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium

9028

Győr

Konini út 2-4.

Soproni SZC Handler Nándor Technikum

9400

Sopron

Halász utca 9-15.

Soproni Széchenyi István Gimnázium

9400

Sopron

Templom utca 26.

Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde

9400

Sopron

Orsolya tér 2-3.

Jelentkezési határidő: 2023.09.05.

A jelentkezési lapok 2023. augusztus második felétől elérhetőek a vizsgát szervező intézményeknél.

Az érvényes érettségi vizsgajelentkezéshez a megfelelő melléklettel ellátott, kitöltött és aláírt jelentkezési lapot a jelentkezési határidőig el kell juttatni a vizsgaszervezésre kijelölt intézmények egyikébe.

Előre hozott érettségire jelentkezés feltétele, hogy az adott vizsgatárgy helyi tantervben meghatározott követelményeit az írásbeli érettségi megkezdéséig a vizsgára jelentkező teljesítse. Tudását osztályzattal értékeljék. Amennyiben ehhez osztályozó vizsga letétele szükséges, ennek kérelme az iskola honlapján a dokumentumok között található. A kérelem benyújtásának határideje: 2023. szeptember 5.


Állatbarát Középiskola és az Év Állatvédő Középiskolája lettünk.

Intézményünk részt vett az állatbarát intézmények pályázatán, melyben megkaptuk az Állatbarát Középiskola címet, amit a 2023/24-es tanévben jogosultak vagyunk használni. Emellett munkánkat országos szinten is kiemelkedőnek értékelte a bizottság, és a megtisztelő Év Állatvédő Középiskolája díj 3. helyezését is elhozhattuk. A kitüntetéseket az Állatorvostudományi Egyetem rektora, professzor Sótonyi Péter adta át. A díjátadón a KLG-t Liziczai Márk képviselte.

 

Állatbarát középiskola 2023 oklevél  Az év álladvédő középiskolája 2023

          LM a díjátadón 2


Mosonmagyaróvár Város Kiváló Tanulói 2023

Sok szeretettel gratulálunk Mosonmagyaróvár Város Kiváló Tanulóinak, akik nemcsak nagyszerű tanulmányi eredményt értek el a 2022/23-as tanévben, hanem országos első 10 helyezett közötti versenyeredményükkel öregbítették városunk és iskolánk hírnevét.
A kiváló tanulók névsora: Liziczai Máté Áron 11.A, Kovács Léda Viktória 9.NY, Kerényi Emma 8.BC, Nagy Zille Panka 9.NY, Élő Sarolta 12.BC, Menyhárt Dorottya 11.A és Liziczai Gergő Donát 10.BC.
Köszönjük felkészítő tanáraik, Bedő Zoltán tanár úr, Menyhértné Sári Anita és dr. Réder Orsolya tanárnők odaadó munkáját.

Mosonmagyaróvár Város Kiváló Tanulói 2023 kicsi2.docxKöszönet

2023. május 15-én, hétfőn látogatást tett iskolánkban Herr Sven Roehl, a német állateleséget és felszerelést gyártó JBL GmbH képviselője. Herr Roehl egy nagyértékű ajándékcsomagot adott át az iskolánkban lassan tíz éve működő KLG Goodeid Projekt, valamint a SuliZoo számára. Az ajándékcsomag egyebek mellett haleleséget, vízelőkészítő szert, különböző felszereléseket, ismeretterjesztő – oktatási anyagokat és két komplex analitikai koffert tartalmazott, mely utóbbiakat környezettani laborgyakorlatainkon is rendszeresen használunk.

A JBL rendkívül fontosnak tartja az állatjólétet, a természethű állattartást, és a környezettudatos nevelést, természetvédelmet is.

Hálás szívvel köszönjük a vállalat nagylelkű felajánlását!

1 JBL átadás kicsi  2 JBL állatetetés kicsi

3 JBL kofferek kicsi  4 JBL laborgyak kicsi


Sportnap Pozsonyban

2023. április 26-án Pozsonyban sportnapon vettünk részt, harmincöt tanulóval, Kiss Ildikó és Zalka Péter testnevelő tanárok kíséretében.

Testvériskolánkkal, a Pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnáziummal már több mint húsz éve tart baráti és sportkapcsolatunk. Az első találkozás 2001-ben Pozsonyban volt. Azóta ősszel és tavasszal is megrendezzük a sportnapot. 2022 őszén mi voltunk a vendéglátók, az UFM arénában, illetve a tornatermünkben.

A pozsonyi iskola tornatermében volt a megnyitó. Ezt követően lány floorball mérkőzés, majd fiú kosárlabda mérkőzés következett. Ezzel egyidőben, szabad téren lány foci, majd fiú focimérkőzések zajlottak. Sportszerű, szoros küzdelmeket láthattunk. Három sportágban a hazaiak, míg egy sportágban mi, vendégek bizonyultunk jobbnak.

A sport után közös ebéd volt az iskola menzáján, majd városnézés, és szabadprogram következett.

Folytatás remélhetőleg ősszel nálunk.
 1 Pozsony nyitó kicsi
Pozsonyi sportnap 2023 04 26 négy kép új


Body Worlds kiállítás

Az emberi test felépítése és működése lenyűgöző. 49 tanulóval látogattunk el Budapestre az egyedülálló Body Worlds kiállításra. Orvostanhallgatók kalauzoltak minket és mutatták be részletesen az ember anatómiáját. Láttuk, hogy milyen változásokat idézett az ún. plasztinációs eljárás révén megőrzött emberi testekben a dohányzás vagy az agyi érkatasztrófa.

A diákokban több kérdés is megfogalmazódott a bemutató során, amikre kielégítő választ kaphattak.

A programot ebéddel folytattuk, majd hazafelé Tatabányán tettünk kitérőt a Turul-emlékműnél. Itt elsétáltunk a barlanghoz és a kilátóhoz is. Élményekben gazdag napunk volt.

A tanulmányi kirándulást Dohovics-Sztancsik Ildikó tanárnő szervezte.

 1 Két lány és egy guggoló alak kicsi Body Worlds     2 A magasugró kicsi Body Worlds

      3 Női alak kicsi Body Worldsjpg                       4 Fej kicsi Body Worlds

        5 Tata kicsi csoportkép a turulmadár előtt


Kossuthos sikerek a városi sportgálán

Március 10-én került megrendezésre a városi sportgála, melyen a város kiváló sportolóit jutalmazták.
Kung-fu országos bajnokságon 2022-ben elért eredményei alapján elismerő oklevelet és kupát vehetett át Árvai Botond 9.BC osztályos tanulónk.
A év utánpótlás fiú sportolója címet Hancz Tamás 10.BC, a Szenyor Kerékpáros Szabadidő Sportegyesület versenyzője kapta.
Az év parasportolója Nagy Réka 12.BCF, a Mosonmagyaróvári Atlétikai Club és a Trappancs Szervátültetett Gyermekek Egyesületének parasportolója lett.
Az év tánccsoportja a Royal Kolibri Lil Kolibris formációja, melynek tagja Nádudvari Martin 9.D osztályos tanuló.
Scheili Virág 10.E osztályos tanuló, a Mosonmagyaróvári Atlétikai Club fiatal versenyzője az év utánpótlás lány sportolója elismerésben részesült.
Az év utánpótlás csapata címet a Credobus Mosonmagyaróvár U19 csapata érdemelte ki, iskolánkból az alábbi tanulók erősítik a keretet: Baróti Benedek 11.E, Borsodi Bálint 12.D, Szabó Márton 12.BCF, Németh Noel 12.A, Gaál-Horváth Kristóf 11.A, Marekker Máté 12.D, Végh Csanád 11.E, Bogár Bence 12.E, Wurm Levente 11.E, Nádasi István 11.E

Minden diákunknak szívből gratulálunk és további szép sportsikereket kívánunk!


KIÁLLÁS A TANÁROKÉRT, AZ OKTATÁSÉRT, A JÖVŐÉRT
2022. 12. 08.


"Én nem fogom be pörös számat.
A tudásnak teszek panaszt.
Rám tekint, pártfogón, e század" (József Attila)

Szolidaritásunkat fejezzük ki a polgári engedetlenséget vállaló és emiatt elbocsájtott kollégáinkkal, és mindazokkal, aki a mai napon az oktatás jövőjéért sztrájkolnak.

A Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium képen látható tanárai

Tiltakozás 2022 12 08


Mikola Sándor-díj 2022

 „A közoktatásban tevékenykedő fizikatanárok munkájának elismerését szolgáló Mikola Sándor-díj adományozható azoknak a fizikatanároknak, akik különösen a kísérletes fizikaoktatás, valamint a tehetséggondozás területén értek el kiemelkedő eredményeket.”

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) elnöksége 2022-ben Bekőné Wekszli Máriának, a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium matematika-fizika-számítástechnika szakos tanárának, és Kis Tamásnak, a hevesi Eötvös József Református Oktatási Központ matematika-fizika szakos tanárának ítélte oda a díjat. A díjátadóra 2022. november 9-én került sor.
Szívből gratulálunk Bekőné Wekszli Mária tanárnőnek a rangos elismeréshez!
     WM Mikola Sándor díj kicsij 
             


Kihalófélben lévő halak a KLG falai között

Iskolánkban 2013 óta működik a KLG Goodeid Projekt, mely a Mexikóból származó, súlyosan veszélyeztetett magashegyi fogaspontyok fajmegőrzésével foglalkozik. A KLG volt a világon a legelső közoktatási intézmény, ami fajmegőrző projektet indított e fajok védelmére. Az idei tanév elején felújítottuk a fogaspontyok tenyészállomását. Ennek megkoronázásaként október 25-én, kedd reggel megérkeztek az első halak az iskolába. 14 faj 177 egyedét telepítettük be az akváriumokba, amelyek között olyan különlegességek is akadnak, mint a vadonból már teljesen kipusztult Gosline darázspontyocskája (Allotoca goslinei) vagy a súlyosan veszélyeztetett és rajtunk kívül egész Európában mindösszesen egy tenyésztőnél megtalálható feketefoltú darázspontyocska (Allotoca maculata).

Kedd reggel Veres Mária intézményvezető ünnepélyes keretek között fogadta a halakat, és jelképesen átvette őket Liziczai Márk projektvezetőtől. A lassan egy évtizedes múltra visszatekintő projektet az idei tanévtől kezdve újult erővel folytatjuk, és reméljük, hathatós segítséget tudunk nyújtani a világ egyik legritkább állatainak!

Goodeid projekt 2022 4 kicsi Goodeid projekt 2022 3 kicsi

      

Szolidaritás
2022. 10. 14.

A Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium képen szereplő pedagógusai a mai napon ismét szolidaritásukat fejezték ki azon kollégáikkal, akik bátran kiállnak a magyar oktatásügy javítása érdekében és egyben hitet teszünk a véleménynyilvánítás szabadsága mellett.

 Körben a felkiáltójel 2022 10 14Tiltakozás
2022. 10. 05.

A Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégium tanárainak, dolgozóinak és diákjainak jelentős része szolidaritást vállal a Kölcsey Gimnázium elbocsátott tanáraival, és a tanárok világnapja alkalmából részt vett az országos tiltakozó akcióban. Diákjainknak külön köszönjük a támogatást. Megmozdulásunk célja, hogy jelezzük: Kiállunk az oktatás jövőjéért, a szabad véleménynyilvánításért!

  Tiltakozas1 kicsi  Tiltakozas2 kicsi

  Tiltakozas3 kicsi  Tiltakozas4 kicsi


Egy különleges ajándék 

Szabóné Sári Zsuzsanna tanárnő 2021-ben elnyerte a Richter Alapítvány „Magyar kémiaoktatásért” díját. Ennek köszönhetően vehetett részt egy diákcsoportunk ez év szeptemberében egy látogatáson a Richter Gedeon Gyógyszergyárban. A látogatás egy olyan világba engedett bepillantást számunkra, amelyről diákjaink valahol a szívük mélyén ábrándoznak. Ismerkedtünk a kutatás nem egyszerű, sokszor kudarcokkal kikövezett, de ugyanakkor lenyűgöző világával.

Köszönjük dr. Szántay Csabának remek előadását, mely fantasztikusan mutatta be a kutató létet.

A prezentáció nem csak a tudományos munkához szükséges attitűdökre hívta fel figyelmünket, hanem a mindennapi életre is vonatkoztak mélyreható gondolatai. Az ezt követő történelmi áttekintés során megismerhettük Richter Gedeon munkásságát is.

Az interaktív látogatóközpont magával ragadta diákjainkat. A két ifjú kutató habitusa, megjelenése, mosolygós előadása megnyerő volt. Eloszlatták a kutatókról oly sokszor kialakult hibás sztereotípiákat.

A nap második felében a Csodák Palotájában remek tudományos és interaktív kikapcsolódásban volt részünk.

Köszönjük a mindenre kiterjedő figyelmet, a remek szervezést és ellátást.

Dohovics-Sztancsik Ildikó
biológia - kémia szakos tanár
 Látogatás a Richter Gyógyszergyárban 2 

A 2021-22. év krónikája
SPORTNAP POZSONYBAN


2022. május 10-én Pozsonyban sportnapon vettünk részt, harminchat tanulóval, Kiss Ildikó és Zalka Péter testnevelő tanárok kíséretében.

Testvériskolánkkal, a Pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnáziummal már több mint húsz éve tart baráti és sportkapcsolatunk. Az első találkozásra 2001-ben Pozsonyban került sor. Azóta ősszel és tavasszal is megrendezzük a sportnapot, Pozsonyban, illetve Mosonmagyaróváron. A Covid-19 járvány miatt sajnos fel kellett függesztenünk a programot, amit most folytathattunk.

Teremben lány floorball mérkőzés, majd fiú kosárlabda mérkőzés volt. Szabad téren lány foci, majd fiú foci következett. A szám szerinti eredmény nekünk, tanároknak lényegtelen volt, bár természetesen a tanulóinkat győzelemre buzdítottuk. Két sportágban a hazaiak nyertek (floorball és kosárlabda) kettőben (foci) mi, vendégek. A sport után közös ebédet fogyasztottunk el az iskola menzáján, majd városnézés és szabad program következett.

Folytatás remélhetőleg ősszel nálunk.

                                                                                    Zalka Péter

 Kosárlabda fiú kicsi   Floorball lány kicsi

 Foci lány kicsi   Foci fiú kicsi


Adománygyűjtés

Testvérvárosunk, Beregszász Bethlen Gábor Magyar Gimnáziuma a háború kezdete óta folyamatosan fogadja a menekülteket. Ellátásukat eddig a helyiek segítségével igyekeztek megoldani. Azonban az egyre növekvő létszám miatt segítséget kértek a testvérvárosoktól. Az összegyűjtött adományokat (tartós élelmiszereket és tisztálkodási szereket) Szabó Miklós gimnáziumunk volt tanára, képviselő úr vitte el 2022. április 5-én Beregszászra.

Több mint száz tisztálkodási és higiénés szereket tartalmazó csomagot adtunk át 2022. április 7-én a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének, melyet az Ukrajnából menekülők megsegítésére diákjaink és tanáraink ajánlottak fel. A gyűjtést az Iskolai Diákbizottság koordinálta. A csomagokhoz a diákok egy-egy rajzot készíthettek, vagy kedves üzenetet írhattak.
   Adomány a Vöröskeresztnek 3 kicsi                                                                                                    


 A Mikulás segítői

A decemberi hajrában még a Mikulásnak is jól jön a segítség! Köszönjük iskolánk tanulóinak, hogy adományaikból mintegy 100, finomságokkal megtöltött ajándékcsomagot juttathattunk el a rászoruló gyerekeknek.

   1 Smarties         2 Haribo 
   3_csomagok.jpg       4 csapatSzabóné Sári Zsuzsanna tanárnő a Richter Alapítvány díjazottja

Az alapítvány kuratóriuma évente 4 általános és középiskolai tanárnak ítéli oda kimagasló szakmai munkájáért a Magyar Kémiaoktatásért díjat. Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a 2021-es év díjazottjai között van Szabóné Sári Zsuzsanna tanárnő, aki nemcsak nagyszámú diákkal szerettette meg a kémia tantárgyat, és készítette fel a legérdeklődőbbeket az emelt szintű érettségire, ill. versenyekre, hanem magatartásával emberi mintát, követendő példát is adott diákjainak. A díjátadó ünnepségen a Magyar Tudományos Akadémia Vörösmarty-termében Liziczai Márk, egykori tanítvány, leendő biológia-kémia szakos tanár köszöntötte a tanárnőt. A rangos elismeréshez sok szeretettel gratulálunk!

S Richter díj3 kicsi BDG 4940   S Richter díj2 kicsi BDG 4891  Fotó: Bodó Gábor, Richter Gedeon Nyrt.


Megemlékezés a Holocaust magyarországi áldozatairól

Készítették: Ludván Lilla tanárnő, Major Tamás tanár úr, Szabó Márton 10.BC, Bencsics Zsófia 10.E osztályos tanulók

A megemlékezés itt érhető el.


Kedves Felvételizők! Tisztelt Szülők!

Iskolánk előzetes felvételi jegyzékéhez szeretnék egy-két értelmező gondolatot hozzáfűzni.

1.) Azoknak a tanulóknak, akiknek a neve mellett egy sorszám szerepel, nagy valószínűséggel felvételt nyernek arra a tagozatra, amelyikre jelentkeztek. (Ez alól kivétel lehet az utolsó néhány tanuló a sorban, akiket esetleg helyhiány miatt mégis el kell utasítanunk.)

2.) A magas létszámnak az az oka, hogy minden tanuló több helyet is megjelölhet, de végül csak egy helyre nyer felvételt. Így a jelentkezések véglegesítésekor a létszám le fog csökkenni. (Pl. sok tanuló megjelöli nálunk a 0+4 éves angolos és az emelt angolos képzést is, s ezen kívül még más iskolába is jelentkezett.)

3.) A jelenlegi listát az előző évek tapasztalatai alapján állítottuk össze.

4.) A sorrendmódosításnak akkor van értelme, ha a korábban hátrébb besorolt képzést most mégis jobbnak gondolják. A tanulói adatlapok módosítására 2021. március 23-24-én van lehetőség. Ha jó sorrendet állítottak fel a jelentkezési lap kitöltésekor, akkor nincs teendőjük, hiszen a tanulót oda fogják felvenni, ahová az elért eredménye alapján a sorrendben legelőször megfelel.

5.) A végleges eredményt (egyeztetett felvételi jegyzék) 2021. április 23-áig kapják meg az iskolák. Addig az időpontig kérem, hogy türelemmel várakozzanak, hogy az Oktatási Hivatal elvégezhesse a munkáját.

Felmerülő további kérdéseikre telefonon szívesen adunk tájékoztatást.

Tisztelettel:

Veres Mária

intézményvezető

 

                      
 Szalagavató helyett...


2021. február 18-19-én végzős diákjaink részére osztálykeretek között  szerveztük meg a szalagavató ünnepséget. Az igazgatónő köszöntője után  ünnepi műsorként egy meghitt hangulatú filmetűd búcsúzhatta a gimnázium  végzőseit. A szalagtűzést követően két volt kossuthos diák videóüzenetét    hallgathatták meg érettségi előtt álló diákjaink. A rendezvényről készült képek    a Galéria menüpontban tekinthetők meg.

Reméljük, hogy a Hoskó Gyöngyi tanárnő által készített szalagavatói műsor és  Galambos Natália tanárnő fényképei azok számára is megidézik az ünnepet,  akik a járványhelyzet miatt idén nem vehettek személyesen részt e jeles  rendezvényünkön.

                
A Himnusz születésének napja, január 22-e a magyar kultúra napja.

A digitális oktatás keretében osztályaink az itt elhelyezett bemutató segítségével emlékeznek meg a jeles napról. A honlapunkat felkereső minden érdeklődőnek is szeretettel ajánljuk Szentkuti Károlyné tanárnő bemutató anyagát.


 

Nemzeti Tehetség Program.
A Kossuth Lajos Gimnázium 16 tanuló 3 pedagógus vezetésével 2019 októbere és 2020 decembere között a Nemzeti Tehetségprogram keretében egy a matematikai, természettudományos és digitális kompetenciák fejlesztését szolgáló 60 órás projektben (NTP-MTTD-19-0146) vett részt. A projekt beszámolója ITT olvasható.